Daklekkage melden

Daklekkage melden

Een daklekkage wil je altijd voorkomen! Heb je toch last van een daklekkage? Dan is het belangrijk om direct actie te ondernemen om de schade in uw huis te beperken. Hieronder vind je meer informatie over lekkages aan uw dak en wat u moet doen.

Daklekkage stormschadeEen daklekkage herkennen

Een daklekkage (of aanstaande lekkage) kunt u op meer manieren herkennen dan alleen druppels aan het plafond. Hieronder vindt u voorbeelden van tekenen van een daklekkage:

 • Waterdruppels of plassen op de vloer of op meubels
 • Vochtige of beschimmelde plafonds of wanden
 • Uitgelopen verf of behang
 • Schimmel of algen op het dak of de buitenkant van het gebouw
 • Losse, beschadigde of ontbrekende dakbedekking
 • Gebarsten of gescheurde dakbedekking

Het is belangrijk om onmiddellijk actie te ondernemen als u vermoedt dat u een daklekkage heeft, omdat dit kan leiden tot ernstige schade aan het gebouw en de inhoud ervan als het niet snel wordt opgelost. Een gekwalificeerde dakdekker moet worden ingeschakeld om de oorzaak van de lekkage te identificeren en te repareren.

Wat te doen bij een daklekkage?

Als u een daklekkage ontdekt, is het belangrijk om onmiddellijk actie te ondernemen om verdere schade aan uw huis of eigendommen te voorkomen. Hier zijn enkele stappen die u kunt nemen:

 • Plaats een emmer onder de lekkage
 • Neem contact op met ons om de oorzaak van de lekkage te identificeren en te repareren
 • Controleer of er geen elektriciteit of gasleidingen zijn die in contact komen met het water als gevolg van de lekkage
 • In geval van grote schade: maak foto’s en contacteer je verzekering

Daklekkages op alle type daken

Een lekkage kan optreden op een hellend dak, plat dak of dakkapel. Elk type dak heeft zijn eigen unieke eigenschappen en mogelijke oorzaken van lekkages.

Hellend dak

Lekkages op een hellend dak kunnen worden veroorzaakt door ouderdom of beschadiging van het dak, verouderde materialen of onvoldoende onderhoud. Bijvoorbeeld: losse, gebarsten of gescheurde dakpannen en verstopte dakgoten.

Plat dak

Op een plat dak kunnen lekkages ontstaan door een slechte afwatering of door een gebrek aan onderhoud. Bijvoorbeeld: verstoppingen in afvoerbuizen en beschadigde of verouderde dakbedekking.

Dakkapel

Bij een dakkapel kunnen lekkages ontstaan door problemen met de afdichtingen of het dakbedekkingsmateriaal.

In alle gevallen is het belangrijk om onmiddellijk actie te ondernemen als u vermoedt dat u een daklekkage heeft. Wij kunnen de oorzaak van de lekkage identificeren én repareren.

Een daklekkage voorkomen

Er zijn een aantal manieren om lekkages te voorkomen:

 • Onderhoud: Regelmatig onderhoud van uw dak kan helpen om problemen snel op te sporen en te repareren voordat ze kunnen leiden tot een lekkage. Dit kan onder andere bestaan uit het inspecteren van het dakbedekkingsmateriaal, de dakgoten en de dakkapel.
 • Inspectie: Laten inspecteren door een gekwalificeerde dakdekker, dit kan bijvoorbeeld een keer per jaar, dit kan helpen om problemen op te sporen voordat ze leiden tot een lekkage.
 • Reparatie: Onmiddellijk repareren van beschadigingen of problemen die tijdens een onderhoudsinspectie of gewoon tijdens het gebruik van het dak worden gevonden.
 • Goede afwatering: zorg voor goede afwatering van het dak door regelmatig de afvoerbuizen en dakgoten te inspecteren en te reinigen.

Door regelmatig onderhoud te plegen en direct te handelen bij eventuele problemen, kunt u een daklekkage voorkomen en de levensduur van uw dak verlengen. Het is ook belangrijk om te zorgen voor goede afwatering, afdichtingen en kwalitatief goede dakbedekking en materialen om de kans op lekkages te verkleinen.

Bij De Vaan bent u verzekerd van een vakman op uw dak

Wilt u meer informatie of vrijbijvend een offerte aanvragen?